top of page
Asset-3.png
Asset-2.png

Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2022

Ώρα: 9:00 - 13:30

Χώρος Διεξαγωγής: Πανεπιστήμιο Κύπρου, Καλλιπόλεως 75, Λευκωσία,

Aίθουσα: Ε010

Asset-4.png

Η εταιρεία ENGINO-NET LIMITED και το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχουν ολοκληρώσει το έργο Innovate/0719/0098 μετά από 30 μήνες έρευνας και ανάπτυξης. Το έργο αυτό είναι συγχρηματοδοτούμενο από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας.

Engino-Kickstarter-GIF-Puzzle-.gif

Το έργο αφορά στη σχεδίαση ενός ρομπότ, του Ginobot, με στόχο να συμβάλει στη διδασκαλία της αλγοριθμικής σκέψης και του STEM, μέσω των οποίων μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου μπορούν να αποκτήσουν γνώσεις προγραμματισμού.
 

Η καινοτομία του σχεδιασμού έγκειται στην προσέγγιση του ως μια επεκτάσιμη πλατφόρμα, η οποία ανάλογα με την ηλικία και τις δυνατότητες του μαθητή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ποικίλες δραστηριότητες. Η ενσωμάτωση πολλαπλών αισθητήρων και μοτέρ σε ένα αυτόνομο όχημα επιτρέπει την άμεση χρήση του χωρίς να αναλώνεται χρόνος για την κατασκευή του.
 

Επίσης, το Ginobot διαφοροποιείται από άλλα "Plug & Play" ρομπότ λόγω κατασκευαστικής επεκτασιμότητας, η οποία επιτρέπει να ενσωματωθούν γεωμετρίες ENGINO πάνω στο αυτοκινητάκι-ρομπότ, ώστε να κτίσουν πάνω του χρησιμοποιώντας άλλα εξαρτήματα όπως μοτέρ, αισθητήρες και πιο περίπλοκα οχήματα.
 

Ακόμη, το Ginobot μπορεί να επεκταθεί ηλεκτρονικά με την προσθήκη ανοικτού τύπου πλακετών (Microbit, Raspberry pi και Arduino) δίνοντας έτσι πρόσβαση σε ανεξάντλητη βιβλιοθήκη άλλων πηγών. Παράλληλα, η επεκτασιμότητα συνεχίζεται και στο λογισμικό. Εκτός από το KEIRO το ρομπότ μπορεί να προγραμματιστεί με MakeCode, Python και C/C++.
 

Μέρος του έργου ήταν η ανάπτυξη συνοδευτικού εκπαιδευτικού υλικού και η δοκιμή του με μαθητές. Σημαντική καινοτομία αποτελεί η δημιουργία της πρώτης Παγκόσμιας Διαδικτυακής Πλατφόρμας Μάθησης που επιτρέπει τη δημιουργία Portfolio με αρχεία κώδικα, τρισδιάστατων μοντέλων και την ομαδική εργασία μαθητών.
 

Στο Συνέδριο θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του Έργου και θα διεξαχθούν βιωματικά εργαστήρια ώστε οι εκπαιδευτικοί να αποκτήσουν γνώσεις προγραμματισμού και εφαρμογής νέων τεχνολογιών. Στο πλαίσιο διάχυσης των αποτελεσμάτων και της πολιτικής Κοινωνικής Προσφοράς της ENGINO, το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα διαθέτει 20 Ginobot για να μπορούν οι εκπαιδευτικοί που θα συμμετέχουν να τα δανείζονται χωρίς κόστος, για εφαρμογή στην τάξη τους.

Ηλικιακές Ομάδες:

1.png
2.png
3.png
4.png

Κεντρικός Ομιλητής:

mmimsi_marcelo_milrad.jpg

Prof. Marcelo Milrad

Department of Computer Science and
Media Technolo
gy, Linnaeus University

Ο Marcelo Milrad είναι τακτικός Καθηγητής Μέσων Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λινναίου (LNU) στη Σουηδία. Η τρέχουσα έρευνα του περιλαμβάνει τομείς όπως την Τεχνολογικά Ενισχυμένη Μάθηση (TEL), την προηγμένη αλληλεπίδραση ανθρώπου-υπολογιστή και τις νέες χρήσεις τεχνικών Τεχνητής Νοημοσύνης και κινητών στους τομείς της Εκπαίδευσης και της Υγειονομικής Περίθαλψης. Από τον Μάρτιο του 2020, ενεργεί ως ο κύριος επιστημονικός υπεύθυνος του πανεπιστημίου LNU στον τομέα που ονομάζεται Ψηφιακοί Μετασχηματισμοί. Ο Δρ Milrad συμμετέχει επίσης ενεργά σε μια πρωτοβουλία στο LNU μαζί με συναδέλφους του από τη Σχολή Τεχνών και Ανθρωπιστικών Επιστημών που ονομάζεται Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Ο καθηγητής Milrad διεξάγει την έρευνά του σε πολύ στενή συνεργασία με βιομηχανικούς εταίρους (Intel, Lego, Pasco, National Geographics, Engino κ.λπ.) και τον δημόσιο τομέα.

Περίληψη ομιλίας: Computational Thinking, Programming and Robotics and their Application in Education

Οι λεγόμενες δεξιότητες του 21ου αιώνα είναι ένα σημαντικό σύνολο ικανοτήτων που απαιτούνται για να γίνει κάποιος ικανός πολίτης σε μια κοινωνία όπως η δική μας, η οποία βασίζεται σε τεχνολογικά δεδομένα. Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που προκύπτουν σε αυτές τις συνθήκες, πρέπει να προετοιμάσουμε τα παιδιά μας για να αποκτήσουν αυτές τις δεξιότητες από πολύ μικρή ηλικία. Εκτός από τις διαφορετικές μετα-δεξιότητες όπως είναι η επίλυση προβλημάτων, η συνεργασία, η κριτική σκέψη, η επικοινωνία και η δημιουργικότητα, δύο ακόμη βασικές δεξιότητες είναι οι ψηφιακές δεξιότητες, και η διαχείριση πληροφοριών. Η Υπολογιστική Σκέψη (CT) είναι μια διαδικασία σκέψης καθώς και ένα σύνολο δεξιοτήτων για την αντιμετώπιση και την επίλυση προβλημάτων που περιλαμβάνει διαφορετικές έννοιες και πρακτικές. Και αυτή είναι μια εξίσου σημαντική δεξιότητα όπως αυτές που αναφέρονται πιο πάνω. Σε αυτή την ομιλία, θα ξεκινήσω πρώτα ορίζοντας και αναθεωρώντας την σημασία της Υπολογιστικής Σκέψης (CT) και τις επιπτώσεις της στην εκπαίδευση. Στη συνέχεια, θα παρουσιάσω τις προσπάθειές μας σε αυτόν τον τομέα παρουσιάζοντας τη δουλειά που κάνουμε με παιδιά και δασκάλους από την Σουηδία, περιγράφοντας τους τρόπους με τους οποίους προσπαθούμε συστηματικά να εισάγουμε έννοιες όπως είναι, η υπολογιστική σκέψη, ο προγραμματισμός και η ρομποτική στις καθημερινές σχολικές δραστηριότητες. Θα ολοκληρώσω συνοψίζοντας τα αρχικά ευρήματα αυτών των προσπαθειών, τις προκλήσεις και τα κοινά σημεία, και παρουσιάζοντας τις μελλοντικές ερευνητικές μας κατευθύνσεις. Ένας από τους ισχυρισμούς που θα παρουσιάσω στο τέλος αυτής της ομιλίας είναι ότι η Υπολογιστική Σκέψη είναι ένα σημαντικό συστατικό που είναι απαραίτητο για να αρχίσει να διερευνάται και να δουλεύει η έννοια της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα.

Η παρουσίαση από τον Prof. Marcelo Milrad θα είναι στα αγγλικά.

'Αλλοι Ομιλητές:

Δρ. Αναστάσιος Χοβαρδάς

Τμήμα Επιστημών Αγωγής, 

Πανεπιστήμιο Κύπρου

Κώστας Σίσαμος

Τμήμα ‘Ερευνας και Ανάπτυξης,

 ENGINO-NET LIMITED

Δρ. Ζαχαρίας Ζαχαρία

Πρόεδρος Τμήματος Επιστημών Αγωγής,

 Πανεπιστήμιο Κύπρου

Πρόγραμμα

08:45 - 09:15   

Εγγραφή Συνέδρων

 

09:15 - 09:35 

Χαιρετισμοί Δρ. Ζαχαρίας Ζαχαρία - Πανεπιστήμιο Κύπρου / Υπουργείο Παιδείας, Σύνδεσμος Πληροφορικής Κύπρου

09:35 - 10:15  
Κεντρική ομιλία: Computational Thinking, Programming and Robotics and their Application in Education Prof. Marcelo Milrad, Department of Computer Science and Media Technology, Linnaeus University

10:15 - 10:35    
Μεθοδολογία αξιολόγησης και βασικά αποτελέσματα-συμπεράσματα από το έργο GINOBOT  Δρ. Αναστάσιος Χοβαρδάς, Τμήμα Επιστημών Αγωγής, Πανεπιστήμιο Κύπρου

10:35 - 10:55
Από την ιδέα στην παραγωγή: Μηχανολογική και Ηλεκτρονική Σχεδίαση ενός νέου Ρομπότ Κώστας Σίσαμος, Τμήμα ‘Ερευνας και Ανάπτυξης, ENGINO-NET LIMITED

10:55 - 11:15
Συζήτηση - Απορίες Δρ. Ζαχαρίας Ζαχαρία, Πρόεδρος Τμήματος Επιστημών Αγωγής, Πανεπιστήμιο Κύπρου

11:15 - 11:45
Διάλειμμα - Kαφές
              
11:45 – 13:30
Εργαστήρια:  Α' Κύκλος Δημοτικού (Αίθουσα: Α014) Β' Κύκλος Δημοτικού (Αίθουσα: Β002) Γυμνάσιο (Αίθουσα: Β001) Λύκειο (Αίθουσα: B003)

Διοργανωτές: 

Engino-Logo-Main-.png
download.png
ccs-logo.jpg

Το Έργο συνχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGenerationEU

Shedio-Anakampsis-kai-Anthektikotikas.png
Shedio-Anakampsis-kai-Anthektikotikas.png

Engino does not act as a teaching institution nor has ever claimed to be one.

Engino facilitates children to experience the workshop themes at their own pace along with their family if present. 
 

* The Engino’s facilities operate under governmental Health & Safety rules as per OHSAS1801 and ISO45001. Maintain fully secure machinery equipment, all in compliance with EN71 standard for Toy Safety. Furthermore, the high level of Engino’s personnel and their extensive technical experience and academic background create a safe environment for the kid to experiment under the wing of skilled STEM Experts. As of 2021, Engino’s enhanced Health and Safety system upgrade its risk minimization measures in compliance with the fight of SARS-CoV-2 spread. Engino’s store/institute/ combine a high level of training and top-notch technological tools for achieving the safest experience in STEM classes.

bottom of page